Työpiirustukset STEP-mallista

helmi 7, 2021

Saimme asiakkaaltamme kyselyn tällä viikolla, onnistuuko työpiirustusten laatiminen STEP-tiedostoista. Kyllä voi!

3D-mallit ovat tässä tapauksessa laadittu luultavammin CREO:lla. Malli olisi olla voinut olla laadittu ihan millä tahansa suunnitteluohjelmistolla, joilla voidaan kääntää STEP-tiedostomuotoon. Voimme avata suunnitteluohjelmistoillamme STEP-tiedoston lisäksi lähes kaikkia yleistiedostomuotoja sekä ohjelmistojen natiivi-tiedostomuotoja.

Ensimmäinen vaihe on päättää työpiirustuksiin tulevat tiedostonumerot, halutaanko niissä käyttää yrityksen omia piirustusnumeroja vai luodaanko piirustusnumerot DGN:n järjestelmästä. Tässä tapauksessa osat oli luotu pelkästään kuvaavaa nimeä käyttäen, joten piirustusnumerot poimimme DGN:n omasta järjestelmästä. Sen jälkeen tiedostot käännetään STEP-tiedostosta suunnitteluohjelmiston omaan tiedostomuotoon. Tässä projektissa käytämme SOLIDWORKSiä.

Tässä projektissa 3D-malleihin ei tehdä muutoksia. STEP-malleja pystyy muokkaamaan nykyaikaisilla suunnitteluohjelmistoilla nopeastikin, mutta varsinkin yksinkertaiset osat kannattaa 3D-mallintaa suosiolla uudestaan, jos muutostarpeet ovat suuria. Ohutlevyosissa nyrkkisääntönä olemme pitäneet sitä, että jos taivutuksia täytyy poistaa, uudelleen mallinnus on järkevää. Sen sijaan yksittäisen taivutuksen tai aukon lisääminen on järkevää STEP-mallista saadun mallin pohjalta, jolloin työaikaa säästyy. Myöskään ainevahvuuden vaihtaminen ei vaadi uudelleen mallinnusta.

Lisätietoa

juha.lievonen(aat)dgn.fi

Puh. 040 715 0972