Tarvitsen työpiirustuksen, miksi teette 3D-mallin?

helmi 25, 2019

Tämä kysymys on noussut aika ajoin tapetille, kun asiakkaat haluavat työpiirustukset heidän tuotteestaan. Mekaniikkasuunnittelu on tehty jo vuosikymmeniä 3D-suunnitteluympäristössä ja meillä on siitä pitkä kokemus. Viimeksi 2D-suunnitteluna tehty toimeksiantomme ajoittuu niinkin kauas kuin 2006! Toki luonnostelua, skitsailua, kaavioita ja yksittäisen tuotteen luonnoksia teemme edelleen 2D-suunnitteluohjelmistoilla, mutta varsinaista mekaniikkasuunnittelua emme.

Onko 3D-suunnittelu nopeampaa kuin aiemin tehty 2D-suunnittelu? Olemme tätä pohtineet joskus ja vastauksemme on kyllä!

3D-suunnittelu aloitetaan 3D-mallien valmistamisella, mikä on nykyaikaisillä työkaluilla nopeaa. Perusmuotojen lisäksi osissa ja tuotteissa voi olla vaikeitakin muotoja, johon 3D-suunnitteluohjelmistot taipuvat varsin kivuttomasti. 3D-malleista on mahdollista luoda räjäytyskuvat, joka helpottaa tuotteen ymmärtämistä ja kokoonpanoa.

Mekaniikkasuunnittelun lopputuloksena syntyviä 3D-malleja voidaan hyödyntää työ- ja kokoonpanopiirustusten lisäksi muun muassa animaatioiden teossa ja visualisoitujen kuvian valmistamisessa. Työpiirustukset syntyvät 3D-ympäristössä tehtävässä mekaniikkasuunnittelussa 3D-mallien pohjalta. Jos 3D-mallia muutetaan, työpiirustukset päivittyvät mallien mukaisiksi.