STEP-mallin muokkaus

tammi 18, 2018

Lähes jokaisella CAD-ohjelmalla on oma tiedostomuoto. 3D-mallit käännetään yleensä yleistiedostomuotoon, joita ovat esimerkiksi STEP, IGES tai SAT, siirrettäessä 3D-malleja CAD-järjestelmästä toiseen.  Yleistiedostomuoto hävittää ohjelmistossa olevan piirrepuun, joten muokkaaminen onkin hankalampaa. Esimerkiksi SolidWorksillä voidaan avata  Autodesk Inventorin alkuperäisiä tiedostoja, mutta piirrehistoria ei tällöin säily.

Nykyisillä CAD-ohjelmilla pystyy kuitenkin muokkaamaan 3D-mallia jo yllättävän hyvin, vaikkei piirrepuuta ole. Tällaistä muokkausta kutsutaan useissa ohjelmissa nimityksellä ”Direct Edit”. Monimutkaisemman 3D-mallin muokkaaminen on kustannustehokasta, mikä laskee 3D-mallinnukseen käytettävää aikaa. Muokkauksessa voi muuttaa esimerkiksi viisteitä, pyöristyksiä, poistaa piirteitä tai siirtää piirteitä. Muokkauksen helppoudessa tai toimivuudessa on ohjelmakohtaisia eroja. Pyörähdyskappaleisiin onnistuutaan tekemään lähes kaikki muutokset.

Hankalin muutettava on muovituote, jossa on paljon päästöjä ja erilaisia piirteitä. Tällöinkin on mahdollisuuksia siirtää esimerkiksi kokonaisia ruuvitorneja tai kiinnitysripoja käyttämällä oikeaa ohjelmaa. Arvioimme aina etukäteen, onko järkevintä muokata vai 3D-mallintaa osa uudelleen.

Ohutlevyosa on erittäin helppo muokattava, vaikka tiedostomuoto olisikin esim. STEP tai IGES. Ohjelmistoillamme saa levityskuvan, vaikka tiedostomuoto olisi lähes mikä tahansa.

Voimme käsitellä mm. seuraavia tiedostomuotoja:

Ohjelmistoformaatit:

Alibre Design (Geomagic Design)

Catia

Creo (ProE)

Fusion 360

Inventor

Moi3D

NX

Rhino

SolidEdge

SolidWorks

Vertex G4

ViaCAD

 

Yleisformaatit:

STEP

IGES

SAT

Parasolid.

Jos haluttu tiedostomuoto ei ole listassa, kysy lisää! Voimme käsitellä myös MESH-malleja, mutta ne eivät sovellu ”Direct Edit” -toiminoilla muokattavaksi.