Muovituotteen tuotesuunnittelu ja aloituskustannukset

joulu 17, 2018

Onko ajatuksissasi luoda uusi muovituote? Olisiko järkevää kehittää olemassa oleva tuote muovista valmistettavaksi?

Muovituotteen suunnittelussa on huomioitava metallimateriaaleja enemmän esimerkiksi tuotteen käyttölämpötila ja siihen kohdistuvat kemikaalien vaikutukset. Muovi materiaalina antaa lukuisia mahdollisuuksia tuote- ja mekaniikkasuunnittelussa. Muovituotteeseen saadaan yleensä haluttu ulkonäkö, mutta siltikin ulkonäön ja työkalukustannusten välillä on tehtävä kompromisseja. Muovituotesuunnittelussa ratkaistaan yleensä tuotteen ominaisuuksien lisäksi työkalukustannusten suuruus.

Alla on esimerkki muovituotteesta, jonka suunnittelemme Solidworksillä.

Muovikotelo tuotesuunnittelu

Tuotteen 3D-muodot pintamallinnuksena

Asiakkaamme halusi kotelolle uniikin ulkonäön, joten kotelon muotoiluun panostetaan hiukan enemmän eikä valmiskotelot olleet vaihtoehto. Koteloihin tehdään valmiit läpivientiaukoitukset, joten elektroniikan asennus on vaivatonta ilman jälkityöstöä. Läpivientiaukoitukset ovat vielä mallintamatta kuvassa esiintyvään 3D-malliin, mutta pyrimme välttämään niissä sivusta tehtäviä reikiä mahdollisuuksien mukaan muottikustannusten hillitsemiseksi.

Käytössämme on useita 3D-suunnitteluohjelmistoja, joilla saamme luotua vaativimmatkin muodot ja käytämme tarpeen vaatiessa pintamallinnusta. Solidworksin lisäksi käytämme muun muassa Moi3D:ta, joka mahdollistaa NURBS-mallinnuksen.

Kotelon valmistusmäärä on hyvinkin rajallinen, joten valmistuskustannukset on pidettävä aisoissa. Edullisen muovituotteen suunnittelussa on tiedettävä monta yksityiskohtaa, joita pitää pystyä välttämään laadukkaan tuotteen saamiseksi. Edellä mainitussa muovikotelossa asiakas säästää tuhansia euroja hyvän muovituotesuunnittelun ansiosta.


Lisätietoa muovituotesuunnittelusta ja pintamallinnuksesta

juha.lievonen(at)dgn.fi

PUH: 040 715 0972