Kiinnitystarvikkeet ja vakiokomponentit suunnittelussa

kesä 19, 2024

DGN Innovationilla on laaja vakiokirjasto erilaisia kiinnitystarvikkeita ja vakiokomponentteja SolidWorksissä ja Creossa, jolloin niiden mallintamisesta ei asiakkaan tarvitse maksaa mekaniikkasuunnittelua tehtäessä. Esimerkiksi kiinnitystarvikkeista löytyy valmiina eri ruuvit ja mutterit lähes jokaisesta standardista. Jos jotain ei löydy, pyrimme mallintamaan mekaniikkasuunnittelussa vakiokomponentit oikean näköiseksi, jotta tilavaraus on otettu huomioon. Jos komponentti jää näkyviin, se on syytä esittää suhteellisen aidon näköisenä, koska mallia voidaan käyttää asennusohjeissa tai visualisoinnissa. Yleensä komponenttivalmistajailta saa 3D-mallit pyydettäessä, mutta muutaman kerran vuodessa mallinnamme 3D-mallit joko fyysisen mallin perusteella tai valokuvaa hyväksikäyttäen.

Osaluettelosta löytyy osto- ja vakiokomponenteille tarkat koodit tai standardit. Kuvassa ruuville ja lukitusmutterille on ilmoitettu standardi, mitta ja materiaali. Viereisessä kuvassa lukon hankkimiseen tarvitaan tuotekoodi, joka löytyy osaluettelosta.

Yleisin puute, minkä me olemme havainneet osaluetteloissa, on kiinnitystarvikkeiden materiaalitiedon puuttuminen. Samaa ruuvia saa käytännössä useilla eri materiaalilla: sähkö- ja kuumasinkitty eri lujuuksilla (8.8/10,9/), ruostumaton sekä haponkestävä. Ruostumattomissa ja haponkestävissä kiinnitystarvikkeissakin on eri lujuuksia, mutta me merkkaamme lujuuden, jos sillä on merkitystä.

 

Teemme mekaniikkasuunnittelun aina siihen asteeseen mihin asiakas haluaa. Emme yleensä jätä kiinnitystarvikkeita pois 3D-mallista, koska niiden avulla voimme varmistaa tilavaraukset sekä asiakas saa myös täydellisen osaluettelon. Kiinnitystarvikkeiden asettaminen malliin on nopeaa. Esimerkiksi Solidworksissä aluslevyä asetettaessa näytetään vain reiän läheisyys, jolloin aluslevy asettuu automaattisesti oikeaan kohtaan.

Lisätietoa mekaniikkasuunnittelusta:

juha.lievonen (at)dgn.fi

Puh. 040 715 0972