Elektroniikkaosien mallinnus mekaniikkasuunnittelussa

joulu 30, 2020

Meiltä on kysytty ajoittain, olisiko tarpeellista mallintaa elektroniikkaa ja millä tarkkuustasolla mekaniikkasuunnittelun yhteydessä.
Prototyyppivaiheessa ei kannatta välttämättä tehdä kovinkaan tarkkaa 3D-mallinnusta jokaisen komponentin osalta, koska tuote elää eikä komponenttivalinnatkaan välttämättä säily yhtä protokierrosta pidemmälle. Toisaalta tuotteella on tietyt kokovaatimukset, jotka voivat asettaa vaatimuksia esimerkiksi piirilevylle ja sen ympärille tulevalle rakenteelle.

 

Mallinnamme aina piirilevyn kuvan mukaisesti yksinkertaisena. Tällöin siitä selviää piirilevyn kiinnitys sekä äärimitat. Tämä mahdollistaa ympäröivän rakenteen suunnittelun elektroniikan ehdoilla. Toisinaan elektroniikkasuunnittelija pyytää tilan, johon elektroniikka on mahdollista sijoittaa.

Kun tuote on valmis, elektroniikan 3D-mallinnus kannattaa monesti tehdä. 3D-malleja voidaan käyttää teknisessä dokumentoinnissa esimerkiksi käyttö- ja asennusohjeissa. Lisäksi piirustuksiin tulee todellisen näköisiä osia, joka mahdollistaa helpomman kokoonpanon.

Useasti elektroniikan vaatimat 3D-mallit löytyvät komponenttivalmistajilta tai elektroniikkasuunnittelijalta. Tämän vuoksi ne voidaan lisätä 3D-malliin korkeintaan pienien jälkikäsittelyjen jälkeen.

 

Lisätietoa elektroniikkaa sisältävän tuotteen mekaniikkasuunnittelusta

Juha Lievonen

juha.lievonen@dgn.fi

Puh. 040 715 0972